Hoppa till innehåll

Projektet Smakturismen på Ålands första halvår

Projektet Smakturismen på Åland hade sin start i slutet av september i fjol. Nu, ett halvår senare, är projektet i full gång och förväntas börja ge resultat redan under våren! I denna artikel kan du läsa mer om projektets första månader.
Projektets organisation

Projektet har ett nätverk, som var initiativtagare till projektet och har nu ett mer passivt deltagande i projektet. Efter att projektledaren läst in sig på uppgiften var en av de första uppgifterna att få ihop en bra styrgrupp med uppgift att vägleda vid viktiga beslut och följa upp så att projektet framskrider enligt plan. Styrgruppen blev invald i oktober.

Styrgruppen

Från höger till vänster: Lena Brenner, projektledaren Jenni Laapotti, Camilla Sommarström, Ida Wester (idag utbytt till Birgitta Eriksson Paulson), ordförande Anna-Lena Groos och Masse Kumlin. Agneta Wackström är inte med på bild.

Projektets uppstart

Projektet drogs igång med att bjuda in till ett första inspirations- och informationstillfälle i oktober förra året. Genom att bjuda på ett inspirerande case inom smakturism hade projektledaren Jenni Laapotti som mål att locka dit så många inom branschen som möjligt och sedan så ett frö av intresse för projektet. Intresset blev stort och flera av dem som var på plats visade intresse av att delta i projektet.

Bilder från inspirationstillfället 28 oktober 2024.

Under hösten började Jenni sitt förarbete genom att beta av listan och göra verksamhetsbesök hos de intresserade företagen och andra utvalda organisationer. Genom att träffa en bredd av olika aktörer skapade projektledaren sig en bättre uppfattning om läget på Åland. Innan årsskiftet gjordes totalt 20 verksamhetsbesök. Hon lyssnade på deras utmaningar, redde vidare i de problem som upplevdes och fick veta vad verksamheterna önskade från projektet.

Bilder från verksamhetsbesöken hos Mormors Gröna Hus, Ålands Jakt- och Fiskemuseum, Café Ciktor, Kvarter5 och Gård Syrenbacken.

Efter tre månader av verksamhetsbesök samt tid att läsa studier, forskning och annat relevant material, kunde projektet ta sitt nästa steg. Jenni lade stor vikt på ett väl genomfört grundarbete, för att se till att de stödfunktioner som projektet ska erbjuda också landar där de gör mest nytta.

Det praktiska arbetet drar igång

I januari var kartläggningen av nuläget tillräcklig för att köra igång det praktiska arbetet. Projektledaren Jenni fortsatte givetvis även att genomföra fler verksamhetsbesök. Men största fokuset under början av 2025 har gått till det praktiska arbetet i arbetsgrupperna.

Projektets olika delar

Projektet är uppdelat i sex olika delar där grupperingen skett genom en tematisering av projektets totalt 22 resultatmål. Varje del av projektet har en egen arbetsgrupp vars deltagare tillsammans ser till att nå målen i den delen av projektet. Deltagarna till tre av arbetsgrupperna, Axgan, Forksning och Strategi, valdes i december och hade sina första arbetsmöten i januari. Deltagarna till arbetsgruppen för Smakpaket valdes i mars och arbetsgruppen kommer att ha sitt första arbetsmöte innan sommaren.

Axgan

I det stora hela har ska projektet utöka användandet av axgan-begreppet och utbudet av mat gjorda på åländska råvaror. Arbetsgrupperna har gjort ett första utkast på hur riktlinjerna för att benämna produkter eller maträtter som åländska ska se ut. I nästa steg ska dessa förankras med lokala aktörer för att sedan bearbetas vidare för att ta fram logotyper som kan användas som märkning. Målet är att det ska bli tydligare för konsumenter samt enkelt för förädlare och krögare att använda sig av dessa.

Arbetsgruppen har även kommit igång med en plan för hur vi får till ett utökat användande av åländska råvaror och kommunikation om det i restauranger och caféer.

Från höger till vänster: Gun-Marie Lindholm, Carin Ekström, Lena Brenner, Matz Olsson, Frida Nordlund, Adrian Bäckman, Marcus Granström, projektledare Jenni Laapotti, Pontus Grunér.

Strategi

Arbetsgruppen för strategi har endast ett mål och det är att ta fram en strategi för hur man kan jobba med smakturism som lokal aktör.

Under våren har arbetgruppen genomfört en workshopserie för att sätta den åländska smakidentiteten och visionen för hur smakturismen på Åland ska se ut i framtiden. För att säkerställa att alla relevanta röster blir hörda och att strategin också får en förankring i verkligheten handplockades nyckelpersoner utanför arbetsgruppen för att delta i workshoparna.

Högt engagemang under strategi workshop del 3.

Resultatet från workshop-serien kommer tillsammans med den finska strategin Hungry for Finland samt andra riktgivande planer och tidigare arbeten användas för att ta fram en egen strategi och handlingsplan för Åland samt en handbok för lokala aktörer.

Forskning

Inom denna arbetsgrupp har projektet som mål att forska om smakturism samt ta fram mätinstrument för att mäta axganhalten.

Arbetsgruppen kommer att genomföra två undersökningar, en om den åländska smaken och en om hur aktörer kan jobba med upplevelserummet för att förbättra en smakupplevelse. Datainsamlingen för den förstnämnda har påbörjats och vi förväntar oss att se en färdig artikel innan årets slut. Undersökningen kring upplevelserummet är planerat för att genomföras under 2026.

Smakpaket

Arbetsgruppen för smakpaket kommer att dra igång sitt arbete innan sommaren. Denna arbetsgrupp har som mål att utöka utbudet av Åländska smakupplevelser med hela 25 nya paket. Detta ska arbetsgruppen få till genom att bland annat ordna flera olika inspirerande aktiviteter dit Åländska aktörer är välkomna att delta på.

De två kvarvarande, Evenemang och Digital plats, är planerade att komma igång senare i år.

Evenemang – Förlänga turistsäsongen och göra nya och befintliga evenemang mer attraktiva genom ett utökat utbud av åländskt produkter.
Digital plats – Göra smakupplevelser digitalt tillgängliga och bokningsbara samt att göra samverkan mellan lokala aktörer enklare genom en digitalt plats.

Förväntningar för nästa period

Projektets första två perioder har gått ut på att kartlägga, förankra, komma igång med det praktiska arbetet samt kommunicera om projektet. När nästa period sen drar igång är grundarbetet verkligen avklarat och vi kan börja förvänta oss resultat.

Till hösten planeras massor av olika aktiviteter. Projektet kommer att kicka igång hösten med ett inspirationstillfälle i augusti eller september där projektet även kommer att ge mer information om höstens aktiviteter. Det som i dagsläget är inplanerat är bland annat en studiecirkel där man kan lära sig mer om Ålands terroir och merroir, workshops där man får hjälp att komma på nya idéer och verkställa dem, inspirationstillfällen samt nätverk och möjlighet till personlig coaching.

Projektledaren Jenni hoppas att vi redan vid årets slut kommer att se ett ökat intresse för att arbeta med åländska smaker samt att några nya smakpaket har börjat ta form.

Vill du bli regelbundet uppdaterad om projektet?
Registrera dig för projektets månatliga nyhetsbrev via denna länk → https://subscribepage.io/smakturismen-pa-aland

Har du några frågor är du välkommen att kontakta projektledaren via mail jenni.laapotti@ha.ax eller telefon +358 (0)18 537 767.


Projektet Smakturismen på Åland medfinansieras av Europeiska unionen

Fler artiklar

Högskolan på Åland ny medlem i EUNICoast-alliansen

Totalt är 13 partnerhögskolor och 106 associerade medlemmar med i EUNICoast. Tematiskt har alliansen fokus på områden som är viktiga för Högskolan på Åland, nämligen maritima miljöer och sjöfart, förnybar energi, hälsa och turism. Fördelarna med att vara en del av alliansen EUNICoast är många för Högskolan på Åland.

Läs mer

Nytt projekt ska locka turister även de mörka årstiderna

Light in the dark. Det är namnet på ett nytt Interreg Baltic Sea Region-projekt som Högskolan på Åland deltar i. Tillsammans med 11 partners runt hela Östersjön, och med Novia yrkeshögskola i Åbo som ledare för projektet, ska man under en treårsperiod jobba för att förlänga säsongen för turistföretagare och hitta aktiviteter som lockar besökare även när sommarsolen inte lyser som starkast.

Läs mer