Hoppa till innehåll

Nordiska dagen 2022: Olika berättelser och en gemensam framtid

Nordiska dagen 2022: Olika berättelser och en gemensam framtid

I samband med Nordens dagen 2022 arrangerar Högskolan på Åland tillsammans med Arcada, Folkhälsan och Prakticum seminariet Nordiska dagen 2022: Olika berättelser och en gemensam framtid.

Den 23 mars är en dag för att fira den nordiska gemenskapen och göra den ännu bredare. Vi bjuder in dig för att tillsammans utveckla en framtid som vi alla kan tillhöra och önska oss!

Kom med på en förmiddag med presentationer och dialoger om vikten av att vara sann mot sig själv och ändå hitta en gemensam grund.

När?

23 mars 2022, klockan 9 -12

Var?

Arcadas Youtube kanal eller i Stora auditoriet på Arcada

Anmälan

Anmäl dig till seminariet

Om seminariet

Seminariet tar avstamp i två fenomen som skjuter i höjden just nu, nya nordiska berättelser och identiteter och spelande. Frågor som tas upp under förmiddagen är bland annat: Vad är den samtida berättelsen om det nordiska folket i en globaliserad teknik driven värld? Hur uppstår nya berättelser och hur bidrar de till att forma och utveckla interaktionen mellan individer, grupper, samhällen och olika demografiska grupper? Hur får studerande tillgång till dessa världar och möjlighet att skapa sin egen berättelse.

Möt personer som har strävat efter att omdefiniera normerna, och föreställningar om vad kreativt arbete kan eller bör vara. Bland de inbjudna gästerna finns tre personer och en tech utbildning som har varken lärare eller lektioner. I programmet medverkar en person som av en slump blev kodare, en annan som ser det positiva i misslyckanden och en tredje som rycktes med av nya berättelser inom det nordiska litteraturfältet.

Förmiddagen modereras av Ida Flemmich och Tomas Träskman. Syftet med dagen är att utforska och förhoppningsvis utveckla ett nordiskt arbetsliv som vi kan tillhöra och önska oss.

Program

9.00 Välkomstord

Lotta Sjöblom, Servicechef, Praktikum
Paula Linderbäck, RDI manager, Högskolan på Åland
Samuel Reuter, Utvecklingschef, Folkhälsan

9.15 Keynote Maïmouna Jagne-Soreau, Postinvandringslitteratur: att omskriva Norden

Maïmouna Jagne-Soreau är forskare och Filosofie doktor i nordisk litteratur, specialiserade i frågor om antirasism, rasifiering och vithet. Hon doktorerade 2021 vid Helsingfors-Universitet och Paris-Sorbonne med en avhandling om Postinvandringslitteratur i Norden: Den litterära gestaltningen av icke-vita födda och uppvuxna i Norden. Därifrån kommer hon att diskutera hur processer av rasifiering via litteratur uppmanar till en ny tänkande: vem är finländsk, svensk eller norsk idag? Vad betyder det att höra till det nordiska folket? Hur vill vi definiera vår gemenskap, 60 år sedan Helsingforsavtalet?

9.45 Keynote Natasha Skult, Diversity & Inclusion Through Interactive Storytelling

Natasha Skult is the CEO & Creative Director at MiTale: a game development company which creates games, visualizations and experiences where stories come first. In her talk she will address challenges and opportunities in the creation of diverse stories, diverse expertise, diverse teams, empowering individuality and finally, representation- why it matters!

10.05-10.15 Paus
10.15 grit:lab – Innovativ kodningsskola utan lärare

Har du hört talas om en skola utan lärare? grit:lab är en ny innovativ kodningsskola på Åland! Här utforskar du kodningens värld i nära samarbete med dina kamrater och lär dig av både dina misslyckanden och framgångar. Dina studier kommer att utformas utifrån nivåer och poäng, vilket skapar en helt spelifierad inlärningsupplevelse där du kan se dina framsteg i realtid. Noll avgifter, noll lärare och noll klasser. – Lär dig koda och förändra spelet.

Anna-Lena Svenblad, projektledare vid grit:lab, utvecklingschef vid Paf

Jenny Schauman-Linevik, Social Media Manager vid grit:lab, HR specialist vid Paf

10.30 Paneldiskussion

Panelmedlemmarna är:

Oona Luostarinen, UX/UI designer
Natasha Skult, VD och Creative Director vid MiTale: ett företag som utvecklar spel.
Maïmouna Jagne-Soreau, fil.dr i nordisk litteratur och forskardoktor vid Helsingfors universitet

Hashtags: #diversestories #commonground #sharedfuture #nordicday2022
#narrativ #gemenskap #framtid #nordiskadagen2022

Fler artiklar

Från Mariehamn till Uganda

Nästan 100 begagnade datorer från Högskolan på Åland har nu hittat sin nya plats i en skola i Nyamirama i Uganda. Detta tack vare ett samarbete mellan föreningen Skolsupport och Högskolan på Åland.

Läs mer