Hoppa till innehåll

Kolsänkor på Åland

Kolsänkor är områden som absorberar mer koldioxid än de emitterar och de spelar en viktig roll i att mildra klimatförändringarna.

Målsättningen med projektet ‘Kolsänkor på Åland’ är att öka kunskapsnivån om kolsänkor, generera en modell för åländska förhållanden för uppskattning av kolsänkor samt ge förslag på konkreta åtgärder för att bibehålla existerande kolsänkor och möjligen öka kapaciteten för kolupptagning. Dessa resultat kan utgöra grund för politiska beslut gällande möjligheterna för och konsekvenserna av bevarande och ökande av kolsänkorna på Åland.

De åländska koldioxidutsläppen är relativt välkända och även ett flertal tekniska lösningar har tagits i bruk, är planerade eller åtminstone identifierade för att minska koldioxidutsläppen. Däremot vet man betydligt mindre om kolsänkor generellt och speciellt gällande de åländska miljöerna.

Enligt existerande kunskap och rapporter från Åland och andra områden är det uppenbart att effekten av pågående och planerade tekniska utsläppsminskningar kommer att ge effekt för långsamt i förhållande till de globala och regionala målsättningarna för begränsning av klimatförändringar (temperaturhöjningen). Därför behövs även effektiva kolsänkor för att kunna möta internationella och nationella klimatmål.

Kolsänkor, eller områden som absorberar mer koldioxid än de emitterar, spelar en viktig roll i att mildra klimatförändringarna. Växtligheten absorberar koldioxid genom fotosyntes och lagrar kol i sin biomassa och mark. Speciellt skogen utgör en betydande kolsänka i Norden. Våtmarker är också betydande kolsänkor. De fungerar som kolreservoarer men kan under vissa omständigheter frigöra metan, en potent växthusgas. Åland har flera våtmarker och insjöar samt stora kustnära vattenområden som kan spela en roll som kolsänkor.

På Åland finns satsningar på hållbart jordbruk och markanvändning, vilket kan gynna kolsänkorna. Genom att främja agroekologiska metoder och bevarandet av naturliga ekosystem kan dessa områden fungera som kolsänkor och bidra till att minska den totala koldioxidbelastningen.

Projektets syfte är att
  • sammanställa kunskapsläget om de åländska kolsänkorna (inom jordbruk, skogsbruk, övrig markanvändning samt vattenområden) baserat på dagens vetenskapliga kunskapsstatus, existerande data, uppskattningar av kolsänkor och annan information från Åland,
  • sammanställa och analysera eventuella existerande men oanalyserade mätningar och data från Åland,
    identifiera kunskapsluckor och osäkerheter,
  • kartlägga existerande modeller och utreda möjligheter att tillämpa dem på Åland för uppskattning av kolsänkor, samt
  • föreslå utredningar av vidare kunskapsbehov och konkreta åtgärder för bevarande och utökande av åländska kolsänkor
  • information och kommunikation i syfte att öka den allmänna kunskapsnivån om kolsänkor och för att ge beslutsstöd för politiker, tjänstemän och andra berörda avnämare.

Målgrupp

Projektet Bärkraft.ax mål 6, Klimatkommissionen, tjänstemän och politiker, näringslivet, specifikt jord- och skogsbruksbranscherna, samt andra intressegrupper på Åland.

Projektperiod

Projekttiden är april 2024 – september 2025.

Finansiering

Landsbygdens utvecklingsfond

Kontaktperson

Tina Danielsson