Hoppa till innehåll

Företagsekonomi på distans är igång – vad tycker studerande?

Från vänster till höger: Sofia Horn, Angeline Andersson, Måns

Den här höstterminen påbörjade ett tjugotal nya studerande sina resor mot att bli tradenomer, genom Högskolan på Ålands distansutbildning i företagsekonomi. Utbildningen har länge erbjudits på plats men i år är första gången den erbjuds på distans.

Vi har pratat med studerande Angeline, Måns och Sofia för att höra hur allt har gått hittills. De kommer från Åland, Finland och Sverige, från olika bakgrund och olika skeden i livet, men det som förenar dem är längtan efter något mer.

“Jag hinner med både jobb och studier”

Ålänningen Måns Åström har alltid varit intresserad av företagande. Han blev färdig merkonom från Ålands yrkesgymnasium 2022 och har sedan dess gått Ålands Näringslivs företagarskola. Under sin gymnasietid startade han sitt företag PrylBo, där han jobbar med fordonsrekonditionering och fordonsvård. Måns är intresserad av roller inom projektledning och marknadsföring men berättar att även fast kunskaperna kanske funnits där, så har kravet på en officiell högskoleexamen satt käppar i hjulet när han sökt jobb. Då bestämde han sig för att det var dags att studera vidare.

“Det som lockade mig mest med Högskolan på Åland är att utbildningen är flexibelt uppbyggd så att man ska kunna läsa den vid sidan av sitt dagjobb. Hittills har allt känts väldigt balanserat och jag hinner med både jobb och studier så jag har inte egentligen behövt skära ner på något annat än min fritid”, berättar Måns som också jobbar som växeltelefonist hos Taxi 19500 dagtid. Han berättar även att han hade hört gott om skolan och lärararna från vänner som gått andra utbildningsprogram på skolan, vilket gjorde valet ganska enkelt.

“Kontakten med lärarna jättebra”

Sofia Horn är 39 år och bor i Örebro, i Sverige. Hela sitt liv har hon jobbat inom handeln, de 14 senaste åren som distriktschef i flera olika butiker. Nu har hon valt att börja studera, med målet att utveckla sig själv.

“Jag har kanske inte riktigt haft självförtroendet att börja studera och utveckla mig själv på den fronten förrän nu. Men det är aldrig för sent att börja plugga! Företagsekonomi kändes som ett bra komplement till det jag gör idag, men också som ett sätt att utveckla mig själv och bli en bättre chef”, berättar Sofia.

På frågan om varför hon valt Högskolan på Åland, berättar Sofia att hon alltid gillat Åland och dess trygghet, och att hon har många kompisar härifrån.

“Jag gillar också att högskolan är lite mindre och mer personlig. Trots distansupplägget, så är kontakten med lärarna jättebra, de är väldigt stöttande och uppmuntrande och tar sig verkligen tid att hjälpa en och att sätta realistiska förväntningar på sig själv”, lägger hon till.

Tidsskillnaden kan ibland vara utmanande för Sofia då hon ligger en timme efter Finland, men friheten med distansstudier gör det värt det.

“Det bästa med utbildningen är dels innehållet, alltså det vi lär oss, och dels att man kan studera när det passar en bäst själv. Det är nog ganska ovanligt att man kan jobba och studera samtidigt på det här sättet, tror jag”.

“Väldigt tydligt och strukturerat”

Angeline Andersson är småbarnsmamma och bor i Esbo. Hon är tidigare utbildad till lärare inom småbarnspedagogik och har även en master inom det sociala området, och jobbar nu inom dagvården. Hon berättar att hon gillar sitt jobb men tanken hade slagit henne att studera mer. En dag såg hon en reklamannons på Facebook om Högskolan på Åland, en högskola hon inte visste om att ens existerade förrän då.

“Marknadsföringen av utbildningen kändes så varm och välkomnande och den känslan har hållit i sig även nu när utbildningen börjat. Jag har också erfarenhet från tidigare distansstudier i andra sammanhang och redan från utbildningens introduktionsdagar så kände jag att det här var en mycket mer positiv upplevelse. Man har lagt en bra grund och speciellt för att vara första året som utbildningen ordnas på distans så känns allt väldigt tydligt och strukturerat.”

Gemenskap trots distans

Utbildningen är till 100 % på distans, men inleds med en obligatorisk träff på plats i Mariehamn. Även om distansupplägget har varit det centrala för samtliga studerande så nämner flera hur viktig och uppskattad introduktionsträffen varit.

“Distans i tre och ett halvt år kan bli lite tungt om man aldrig träffar de man studerar med, därför var introduktionsträffen bra”, tycker Måns.

“På bara tre dagar har jag helt ärligt hittat vänner för livet. Även om studierna sedan fortsätter på distans så kan vi ge varandra stöd och hjälp i chattgrupper som lektorerna satt in oss i. De betonade att det var viktigt att faktiskt lära känna varandra även fast vi studerar på distans, vilket har skapat en väldigt härlig gemenskap, så det är ett stort plus”, berättar Angeline.

“Vi har diskuterat en del om hur det funkar att kombinera arbetslivet med studierna. Något som kanske har varit lite oväntat både för mig och många jag talat med, är att man känner att man utöver studierna har fått ett mervärde i vardagen på något sätt, vilket i sin tur har gjort det ännu trevligare att gå till jobbet. Så hittills har allt varit en väldigt positiv upplevelse för mig”, lägger hon till.

Framtidsdrömmar

Det är ännu tidigt i studierna, men alla tre har tankar och funderingar kring vad de vill att utbildningen ska leda till. Angeline är intresserad av marknadsföring och ledarskap, och om möjligt vill hon gärna kombinera de kompetenser hon lär sig vid skolan med sin tidigare erfarenhet inom småbarnspedagogik. Sofias fokus ligger på utvecklingen av sig själv och olika delar inom företagande. Måns mål är att bilda ett till företag inom digital marknadsföring och att arbeta med projektledning och kampanjplaner.

Det är drömmar som alla finns inom räckhåll, en kandidatexamen inom företagsekonomi öppnar nämligen upp för en framtid med många möjligheter. Och nu finns en ny, mer flexibel väg till den framtiden.

Är du intresserad av att veta mer om företagsekonomi på distans? Läs mer här.

Fler artiklar