-
+
Läs flera intervjuer med alumni

Bli företagsekonom

Bli hotell- och restaurangadministratör

Bli IT-ingenjör

Bli maskiningenjör

Bli sjökapten

Bli sjukskötare

Alumni berättar 

 

Kristian arbetar som projekt- och serviceingenjör på SAJ Instrument, ett företag som specialiserar sig på mätsystem ombord på fartyg. I arbetet ingår både att projektera nya installationer och att som serviceingenjör besöka fartyg runt om i världen.

Eftersom Kristian var intresserad av tillämpad matematik och fysik och kände att det tekniska området skulle vara intressant, bestämde han sig för att studera elektroteknik. När han sökte till utbildningen var tanken att jobba på sjön, men för tillfället trivs han med att jobba på land och berättar att "Just nu så känns det bra att jobba på SAJ. Jag hoppas att jag ska kunna utvecklas där och det är en bra miljö att utvecklas i". Han är ändå öppen för att någon gång i framtiden jobba till sjöss.

"För att klara av mitt nuvarande jobb måste man nästan ha den här utbildningen - det är en blandning av fartyg, elektronik och it."

Utbildningen till ingenjör inom elektroteknik rekommenderar Kristian till alla som vill vara ute på sjön och vill vara på elsidan men också till elektriker som vill studera vidare. Utbildningen passar för dig som är intresserad av el, matematik och fysik och har ett intresse av teknik överlag.

"Problemlösning på abstrakt nivå"

Så vad är skillnaden mellan utbildningarna till ingenjör i elektroteknik och i maskinteknik om du är teknikintresserad och vill arbeta på sjön? Kristian menar att maskinteknik och elektroteknik går lite hand i hand. Du behöver grundläggande kunskap om det andra området oavsett vilket du studerar. Är du mera intresserad av det mekaniska underhållet och teknik kring det mekaniska ska du välja maskinteknik. Är du å andra sidan mer intresserad av elteknik, underhåll inriktat på elanläggningar och problemlösning på mer abstrakt nivå, som elen många gånger kan vara, är troligen elektroteknik det som passar dig bäst.

 

Tutorer - studerande som hjälper studerande

Kristian har varit tutor sedan andra året på högskolan och har fortsatt med det även efter examen. En gång i veckan hjälper han studerande på högskolan med tekniska ämnen, främst matematik och fysik, men även kemi och el. Att han fortsatt även efter examen ser han som ett kul sätt att ha kontakt med skolan. Förutom att du som tutor får kontakt med andra studerande på de andra programmen och andra årskurser, så rekommenderar Kristian det för den som vill förtjäna lite extra under studietiden.

 


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Carola Maxenius-MickelssonBokmärk och dela