-
+


Studerande berättar

Emelie

25 år, studerar till sjökapten

Emelie, studerande på SK-programmet


Hur valde du din studieinriktning?

- Det var dels lite av en chansning, men intresset kommer från att jag har varit ute och seglat med familjen i hela mitt liv, så passionen för sjöfart har alltid funnits hos mig. Jag har trivts jättebra med studierna och har inte ångrat mig en sekund.

Varför har du valt att studera just på HÅ? Hur hittade du information om skolan?

- Det finns två utbildningar i Sverige, i Kalmar och Göteborg. Eftersom jag ursprungligen kommer från Stockholm valde jag Åland för närhetens skull.

- Jag sökte på Internet och hittade information efter att en bekant tipsat om att det finns en sjökaptensutbildning här.

Är det något speciellt du vill lyfta fram med att studera just på Åland och högskolan?

- Klasstorleken påverkade mitt val av utbildning - här är det betydligt mindre grupper än t.ex. i Kalmar, vilket jag upplever som positivt. Det blir en bra sammanhållning och man får en bra kontakt med lärarna.

Vilket är ditt favoritämne?

- Det roligaste är helt klart navigation och att jobba i simulatorn. Jag tycker också om matematik och speciellt fysik. Eftersom det är sjöfartsrelaterat är det motiverande och viktigt för framtida arbetsliv trots att det varit tufft ibland.

Hur ser dina studiedagar ut?

- Dels är det mycket långa dagar, men i detta skede av studierna har jag också precis inlett planeringen av mitt slutarbete tillsammans med en klasskompis. Genom åren har vi haft mycket praktik ombord, det har varit väldigt givande att se arbetet till sjöss i verkligheten.

Vad gör du på fritiden?

- Jag umgås mycket med mina klasskompisar också på fritiden, vi har en bra sammanhållning.

Hur ser din framtid ut?

- Jag kommer möjligtvis att stanna ett tag på Åland, men är också öppen för att bo t.ex. utomlands. Jag vill jobba till sjöss.

Har du någon hälsning till en som funderar på att söka sigt till Åland och högskolan för att studera?

- Jag gillar Åland och Mariehamn, de har sin charm. Utbildningen är bra och skolan är lagom stor.

 


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Carola Maxenius-MickelssonBokmärk och dela