-
+


Studerande berättar

Niclas

25 år, studerar maskinteknik

Niclas, studerande vid MT-programmet


Hur valde du din studieinriktning?

- Jag är utbildad bilmekaniker sedan tidigare och tycker att det är intressant med också större motorer och valde att söka till maskintekniklinjen här som är inriktad bl.a. på fartygsmotorer och sjöfart.

Varför har du valt att studera just på HÅ?

- Jag studerade på Prakticum i Helsingfors. Vi hade ett flertal besök från HÅ då vi fick information om studiemöjligheterna här. Jag vill gärna jobba till sjöss och med tanke på det är denna utbildning perfekt för mig.

Är det något speciellt du vill lyfta fram med att studera just på Åland och högskolan?

- Jag har bott i Helsingfors hela mitt liv och gillar det lugnare tempot i Mariehamn, man hinner bra med studierna. Utbildningen är kanske lite mer teoretisk än jag väntade mig, men det är bra och grundläggande.

Vilket är ditt favoritämne?

- Jag är speciellt intresserad av det praktiska arbetet, gillar att jobba med maskinrumssimulatorn.

Hur ser en vanlig studiedag ut för dig?

- Det varierar ganska mycket mellan perioderna men största delen av studierna försiggår ändå i skolan. Nu, under tredje året, är det mest teoretiska ämnen. Det kan bli intensiva provperioder i periodbyterna. Under årens lopp har det varit mycket matematik och fysik som kräver en hel del arbete som nog lönar sig i slutändan.

Vad gör du på fritiden?

- Efter skoldagen brukar jag först göra hemuppgifter och plugga. I övrigt gillar jag att röra på mig och gå på gym, det finns bra motionsmöjligheter i Mariehamn.

Var finns du om fem år?

- Förhoppningsvis är jag fast anställd på ett bra rederi och jobbar ombord på något fartyg. Jag är nog också öppen för andra arbetsmöjligheter, utbildningen ger en mångsidig kompetens. Troligtvis bor jag inte kvar på Åland.

Har du någon hälsning till en som funderar på att söka sigt till Åland och högskolan för att studera?

- Som studiestad är Mariehamn lugn. Om man är intresserad av sjöfart och maskinteknik är det en perfekt utbildning som bäddar för en bred kompetens.


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Carola Maxenius-MickelssonBokmärk och dela