-
+

Elektroteknik
 

Studerande berättar

Jonatan

25 år, studerar elektroteknik


Jonatan, studerande vid ET-programmet 

Hur valde du din studieinriktning?

- Jag hade en elektrikerutbildning sedan tidigare och blev mer och mer intresserad av sjöfart. Då kändes det naturligt att välja elektroteknik.

Varför har du valt att studera just på HÅ och hur tror du att det påverkar din framtid?

- Min familj flyttade till Åland 1999. Då min far blev pensionär flyttade vi till Tyskland, där jag också fick min tidigare utbildning. Jag valde att flytta tillbaka till Åland då jag blev myndig och hade tänkt börja studera men gifte mig och fick tre barn i stället och sköt upp studierna lite. I fjol bestämde jag mig ändå att prova om det går att kombinera studier och familj och hittills har det fungerat bra.

- Åland är den bästa tänkbara uppväxtmiljön för barnen, så jag är övertygad om att vi blir kvar här också efter mina studier.

Är det något speciellt du vill lyfta fram med att studera just på Åland och högskolan?

- Skolan har väldigt bra utrustning och ett fint bibliotek förutom att studiemiljön är lugn och lagom stor.

Motsvarar studierna dina förväntningar?

- Jag är väldigt nöjd med mitt val. Lärarna är bra och tar sig tid att förklara saker grundligt. Det finns också möjlighet att få hjälp av längre hunna studerande i t.ex. fysik.

Vilket är ditt favoritämne?

- Jag är speciellt intresserad av automationsteknik, programmering och industriteknik.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

- Det är mycket lektioner. Inom elektrotekniken sker största delen av studierna i skolan.

Vad gör du på fritiden?

- Som sagt har vi tre barn så det fyller nog största delen av fritiden. På sommaren spelar jag gärna rugby då jag hinner.

Var finns du om fem år?

- Efter två års studier kan jag få behörighet som elmästare, men studerar helst vidare till elingenjör i mån av möjlighet. Jag vill gärna få fast arbete på något lokalt rederi i framtiden.

Ditt bästa tips om man vill kombinera familjeliv och studier?

- Jag reserverar alltid lördagarna för familjen, men det gäller nog att pussla på vardagarna också. Våra barn går på dagis, så under skoldagarna fungerar det bra. Jag försöker också vara så effektiv som möjligt och vara alert under lektionerna. Håltimmarna använder jag till att läsa kurslitteratur.

 


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Carola Maxenius-MickelssonBokmärk och dela