-
+


Studerande berättar

Nemanja

23 år, studerar till sjukskötare

 

Nemanja, studerande vid vårdprogrammet

 

Hur valde du din studieinriktning?

- Jag har sedan gymnasietiden varit intresserad av medicin och av att arbeta med människor. Att utbilda mig till sjukskötare känns helt rätt.

Varför har du valt att studera just på HÅ och hur tror du att det påverkar din framtid?

- En släkting bodde på Åland rekommenderade ett besök. Som mitt liv såg ut just då passade en flytt hit perfekt. Jag jobbade först ett tag och sökte sedan till HÅ efter att ha hittat information på hemsidan.

- Jobbutbudet för sjukskötare ser bra ut på Åland men jag vet inte ännu om jag kommer att stanna kvar här efter studierna.

Är det något speciellt du vill lyfta fram med att studera just på Åland och högskolan?

- Lärarna är väldigt bra. Skolan är ju också lite mindre, vilket gör att man har möjlighet att få handledning och tid med lärarna. Dessutom finns det ett bra bibliotek på skolan där all studielitteratur finns tillgänglig.

Motsvarar studierna och livet på Åland dina förväntningar?

- Jag hade inga speciella förväntningar, men har ett stort geografiintresse och kände till Åland och dess historia. Jag kom hit med bara en väska och öppet sinne och har inte blivit besviken.

Vilket är ditt favoritämne?

- Jag speciellt intresserad av att rikta in mig på vård av barn. Vi har också mycket praktik både på Åland och utomlands eller på fastlandet. Det är den största skillnaden jämfört med motsvarande utbildning i Sverige.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

- Studierna tar mycket tid men jag umgås också med kompisar eller tränar. Livet känns ganska enkelt här, jag tar det gärna lugnt, vilket är lätt på Åland.

Vad gör du om fem år?

- Jag vill prova på att jobba runt om i Europa. Jag har lätt för språk och talar flytande bl.a. engelska och tyska, språk öppnar möjligheter. Dessutom gillar jag utmaningar, jag är lite av en äventyrare, hade ju också bara en väska med mig då jag kom hit.

Har du någon hälsning till en som funderar på att söka sig till HÅ?

- Jag rekommenderar Åland och Mariehamn som studieort. Det är lugnt, inte mycket som distraherar, så det finns bra möjligheter att fokusera på studierna. Det är också fint med mycket natur och sjöliv. Extrajobb är lätt att hitta så man har alla möjligheter att klara av ekonomin under studietiden.

 


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Jenny ÖsterbackaBokmärk och dela