-
+

Studerande

 

Studerande berättar

Carl-Oscar

23 år, studerar Hospitality Management

Carl-Oskar, studerande vid HM-programmet

Hur valde du din studieinriktning?

- Jag har alltid haft lätt för kundservice, tycker om att bjuda på mig själv och prata med nya människor. Det kändes naturligt att söka sig till denna bransch efter gymnasiet. I min familj har vi också alltid haft ett stort intresse för matlagning, och det har gått i arv.

Varför har du valt att studera just på HÅ?

- Det är egentligen ren slump att jag kom just till Åland för att studera. Jag visste att jag ville plugga hotell och restaurang och tittade runt på olika möjligheter i bl.a. Schweiz och Grythyttan i Sverige. En bekant upplyste mig om att HÅ är bra, jag kollade på hemsidan och utbildningen här passade mig perfekt.

Är det något speciellt du vill lyfta fram med att studera just på Åland och högskolan?

- Utbildningen är grundläggande på ett väldigt bra sätt, och om man är ambitiös öppnar den garanterat väldigt många dörrar inför framtiden. Speciellt praktikperioderna är väldigt givande och i t.ex. svenska motsvarande utbildningar ingår inte praktik på samma sätt. För mig har det också varit lätt att hitta jobb i hotell- och restarurangbranschen vid sidan av studierna.

Vilket är ditt favoritämne?

- Jag är speciellt intresserad av drycker - vin, öl, osv. och historien bakom dem och inte minst hur man parar ihop mat och dryck. Praktiska ämnen är bäst.

Hur ser en vanlig studiedag ut för dig?

- De första åren var intensiva med långa dagar och mycket teori. Just nu är det lite lättare. Det är mycket eget arbete, så man får vara disciplinerad och ta ansvar för sina egna studieframgångar.

Vad gör du på fritiden?

- Jag är mycket hemma, lagar gärna mat och testar olika drycker till. Jag jobbar också vid sidan av studierna och det trivs jag väldigt bra med, jag har haft extrajobb ända sedan jag flyttade hit.

Var finns du om fem år?

- Jag vill plugga vidare till sommelier, kanske i Stockholm. Eventuellt jobbar jag i framtiden med vinimport eller agenturverksamhet. Jag är öppen för att bo på olika platser men tror att min fasta punkt kommer att finnas i Sverige eller Finland.

Har du någon hälsning till en som funderar på att söka sigt till Åland och högskolan för att studera?

- Åland och Mariehamn bjuder på studiero på gott och ont. Dessutom är det nära både till Sverige och Finland. Utbildningen är grundläggande och bra och praktikperioderna är ett stort plus, likaså det faktum att det är lätt att hitta extra jobb.

 


Har du frågor?

Kontakta studiehandledare
Therese SjöblomBokmärk och dela